STUDIETUR TIL SPANIA: ARVEN ETTER FRANCO

Bli kjent med dagens Spania, sporene etter fascismen og kampen om det historiske minnet i møter representanter for spansk fagbevegelse, politikere forskere og aktivister. Vi ønsker tillitsvalgte og andre interesserte velkommen til å melde seg på studietur til Spania 30. mai til 5. juni 2019.

I førti år var Spania styrt av Franco-fascismen, helt fram til 1977, lenge etter Hitler og Mussolini var overvunnet. Borgerkrigen (1936-39) og det påfølgende fascistiske diktaturet fikk brutale konsekvenser for fagbevegelsen, venstresida og andre som forsvarte den demokratisk valgte regjeringen og republikken.

Mer enn 40 år etter «la transicion», overgangen til demokrati, er det fortsatt spor etter diktaturet. Franco og hans medløpere er hedret med gravplasser i kirker og monumenter, og fortsatt ligger mer enn 100 000 av fascismens ofre i umerkede massegraver spredt over hele Spania. Ved lokalvalgene i Andalucía i desember i fjor, fikk et høyre-ekstremistiske parti som er stolt over å bli kalt Francos etterfølgere 10 prosent oppslutning.

Etter overgangen ble landet styrt av nyliberalistisk økonomisk politikk, privatiseringer og deregulering av arbeidsmarkedet, med konkurser og massearbeidsløshet som følge. Etter finanskrisa har problemene knyttet til arbeidsløshet, angrep på faglige rettigheter og svekket velferd forverret seg.

arven

TEMA FOR STUDIETUR

Tema for studieturen er historia til spansk arbeiderbevegelse, borgerkrig og fascisme og overgangen til demokrati, med hovedvekten på dagens situasjon, førti år etter at diktaturet ga fra seg makten. Det blir også anledning til å drøfte følgene av nyliberalisme og angrep på fagbevegelsen i kjølvannet av krise og EUs «austerity-politikk/krisepolitikk».

Det blir lagt opp til at deltakerne får anledning til å delta på utgravninger etter Franco-ofre i regi av Foreningen for gjenopprettelse av det historiske minnet, Asosiaciôn para la Recuperación de la Memória Histórica (ARMH). Vi vil besøke Franco monumentet i Valle de Caidos og andre historiske steder, og møte med lokalpolitikere fra Partido Socialista Obrero Español (PSOE), og Unidos Podemos i Madrid.

Se program nederst på siden.

PRAKTISK
Reisen blir lagt opp som felles reise tur/retur Gardermoen – Madrid, med avreise 30. mai 2019. Prisen som vil komme på omtrent 16 000 kr inkluderer reise til/fra Madrid, transport underveis, overnatting (6 netter) og to måltider per dag.

Møtene vil bli gjennomført på engelsk og/eller med tolkning spansk – norsk.

 

PÅMELDING
Frist for påmelding 28. februar. Alle er velkommen til å melde seg på, om du gjør det på eget initiativ eller du reiser som representant for klubb eller fagforening.

Vi har plass til 20-25 deltakere, og de som melder seg på først er sikret plass. Om du eventuelt ikke får plass, får du beskjed om det umiddelbart. Påmeldingen er bindende.

Påmeldingsskjema finner du her

ARRANGØRER
Vi er en gruppe som arrangerte seminaret «Arven etter Franco» på Globaliseringskonferansen høsten 2018. Vi har støttet ARMHs arbeid for å hjelpe familiene til de forsvunnede og for å ta tilbake det historiske minnet. Vi ønsker også å synliggjøre fascismens forbrytelser i Spania, for å utvikle forståelsen av hva fascisme er, og for å få i gang en debatt om hvordan den kan bekjempes.

Vi er faglige tillitsvalgte fra/som representerer Rogaland Elektromontørforening, EL & IT Forbundet, Handel og Kontor, avdeling Oslo – Akershus, LO i Oslo, kulturutvalget, i samarbeid med Henning Solhaug, som står for den praktiske gjennomføringen av turen.

KONTAKT

Les mer om oss på vår nettside https://arvenetterfranco.com/
For spørsmål ta kontakt på faglig.studietur@gmail.com

Kontaktperson: Henning Solhaug

 

PROGRAM

Dag 1              Ankomst Madrid. Presentasjon, innkvartering, program, praktiske opplysninger.
Felles middag på kvelden

Dag 2              Vi møter tillitsvalgte i Unión General de Trabajadores (UGT) og lokalpolitikere i Fuenlabrada. UGT ble stiftet i 1888, og spilte en viktig rolle under 2. Republikken. Tema er faglig organisering lokalt og regionalt i dagens Spania, og UGTs rolle under den 2. Republikken og krigen mot fascismen. Vi regner også med å få tid til å drøfte resultatene fra lokalvalget 26. mai.
Felles lunsj

Dag 3              Den spanske borgerkrigen og krigen mot fascismen, de Internasjonale brigadene og Spania etter den 2. Republikkens nederlag.

Overgangen til demokrati og kampen om det historiske minnet. Møte med Asociación Para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH).
Felles middag

Dag 4              Vi møter Comiciones Obreras (CCOO) Madrid. CCOO som ble bygget opp i kampen mot diktaturet på 50- og 60-tallet. Vi skal også besøke Fundacion 1. de Mayo. Tema for møtene er faglig kamp i Franco-Spania, overgangen til demokrati og finanskrisa og angrepene på faglige og demokratiske rettigheter.
Felles lunsj i løpet av dagen

Dag 5              Vi besøker sted for utgraving av massegrav i regi av ARMH. Vi vil forsøke å få til møte med slektninger av forsvunnede.
Guidet tur til Valle de los Caidos.
Felles lunsj, kultur

Dag 6              Vi besøker kommunen Ribera – Vacia Madrid. Vi møter Unidos Podemos for å snakke om politisk fornyelse og nye politiske bevegelser.
Oppsummering og avslutning.
Felles middag

Dag 7              Utsjekking, hjemreise

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s