BOK OM «SPANIAS ÅPNE SÅR»

Vi bak Arven etter Franco anbefaler boken «Spanias åpne sår» skrevet av frilansjournalisten Ingebjørg Jensen, dette skriver hun om boken:  

Omslag Spanias åpne sår 280919-3- 10 cm 200 dpi

I boken ”Spanias åpne sår” forteller jeg om menneskene bak den nye kampen for et oppgjør med fascist- fortiden. Jeg har truffet barn og barnebarn av henrettede, torturofre, Francos fanger, ”de stjålne barna”, advokater, politikere, fagforeningsfolk og andre som kjemper for ”sannhet, rettferdighet og oppreisning”. 24. oktober 2019 ble diktatoren Franco hentet ut av gravmonumentet De falnes dal. En sterk symbolhandling, men ikke nok, så lenge staten ikke tar på seg ansvaret for å finne de over 114. 000 som forsvant i frankistenes massegraver.

Jeg kom første gang til Spania høsten 1975, like etter at diktatoren Franco signerte sine siste dødsdommer. Som frivillig på Barcelonas fattig- gamlehjem fulgte jeg Francos lange dødsleie, til diktatoren endelig døde 20. november. Lokket hadde blåst av trykkokeren, og folk strømmet ut på Las Ramblas for å delta i gledesdemonstrasjonene. Der så jeg opprørspoliti og ungfascister side ved side gyve løs på demonstrantene. Diktaturet fortsatte, og i årene etter fulgte jeg den seige – og blodige overgangen til demokrati. Utålmodig forventet jeg et oppgjør med fascisme og diktatur. Men de store opposisjonspartiene gikk med på å feie fortiden under teppet, i bytte mot valgdeltakelse i 1977.

I første halvdel av 1980-tallet bodde jeg i Asturias i Nord-Spania,. Som journalist intervjuet jeg kvinner og menn som hadde kjempet og lidd under diktaturet. De fikk nytt håp da sosialistpartiet vant valget i 1982, og ble sittende ved makten i 16 år. Men oppgjøret kom likevel ikke.

I over 40 år har jeg ventet på oppgjøret som kan gjøre Spania til et virkelig demokrati. Jeg venter fremdeles!

Ingebjørg Jensen, frilansjournalist
Les mer på https://www.facebook.com/ingis.jensen

Bestill boken på epost: ingis.jensen@gmail.com eller sms +4795768096
Pris: kr. 290 + porto

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s