Ekspertene fra Spania

På hvert sitt vis jobber de for å informere om hva Spanias nylige historie har betydd og betyr i dag, på hvert sitt vis bidrar de til å bekjempe fascismens påvirkning på dagens Spania.

silva-1-fm-624x5961

Emilio Silva Barrera

Emilio Silva er utdannet sosiolog og jobber som uavhengig journalist. Han skal snakke om Det historiske minnet og massegravene som skjuler drapene på mer enn 100000 republikanerne

Emilio Silva er president og medstifter av organisasjonen Asosiación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH). ARMH lokaliserer og foretar utgravinger av massegraver fra Franco-diktaturet. Sammen med en tidligere politisk fange lyktes det Emilio Silva å lokalisere massegraven hvor hans egen bestefar lå begravet, sammen med 12 andre republikanere og venstrepolitikere, samtlige myrdet av Francos paramilitære tropper 16. oktober 1936. Etter utgravningen av «los trece de Priaranza», etablerte Silva, sammen med to andre ARMH. Fram til i dag har organisasjonen, ved hjelp av frivillige og støtte fra ulike kilder, blant annet norsk fagbevegelse, lokalisert og åpnet en rekke massegraver med tilhengere av den II Republikken. Emilio Silva er en av forgrunnsfigurene i kampen om det historiske minnet og for at myndighetene skal påta seg ansvaret for å lokalisere og identifisere de forsvunnede, 40 år etter overgangen til demokrati.

 

Begoña del Castillo

8699da223ba5ebc681bddd7ae1d7979d000001

Coordinadora Área de Europa/Secretaría de Internacional i Cooperación – kommer fra CCOO, Spanias største faglige landssammenslutning med rundt en million medlemmer. Begoña del Castillo skal snakke om Spansk fagbevegelse og effektens av nyliberalistisk politikk. CCOO ble dannet under Franco-regimet, båret fram av streiker og krav om demokrati fra slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960 tallet.

CCOO var en av de viktigste, om ikke den viktigste masseorganisasjonen i mobiliseringen mot fascismen, og både lederne og aktivistene ble utsatt for brutal undertrykking, fengsling og tortur under Franco-regimet. Også etter overgangen til demokratiet har CCOO gjennomført flere generalstreiker for trygge ansettelser, lønn, mot udemokratiske arbeidslivslovgivning, innstrammingspolitikk og for kvinners rettigheter.

CCOO er i dag en uavhengig fagbevegelse som blant annet har avskaffelse av kapitalismen og bygging av sosialistisk og demokratisk samfunn som mål.

 

Pablo Sanchéz León

pablo_sanchez_leon

Pablo Sanchéz skal snakke om Venstresida og de sosiale bevegelsene i Spania i historisk perspektiv.

Pablo Sanchéz er en merittert spansk historiker og forsker, som inntil nylig var tilknyttet Universitetet i Baskerland, og nå ansatt ved Universidade Nova de Lisboa. Han har jobbet med spørsmål knyttet til sosiale konflikter og politisk deltakelse i Spania fra Middelalderen fram til i dag. Han er også opptatt av rollen til historikere og betydningen av historisk kunnskap i demokratiske samfunn, og har gitt ut artikler og bøker som omhandler emnene.

Pablo Sanchéz er også kulturell entreprenør på feltet hukommelse, og har egen non-profit forlag, Postmetropolis editorial (www.postmetropolis.com) on historie og hukommelse.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s