SPANIA OG ARVEN ETTER FRANCO

Massearbeidsløshet, velferdskutt og angrep på demokratiske rettigheter preger dagens Spania. Hvordan påvirker 40 års fasciststyre dagens samfunn og hvilken rolle spiller de sosiale bevegelsene og fagbevegelsen i dagens Spania?

Vi inviterer et sammensatt panel bestående av Emilio Silva leder av Foreningen for gjenopprettelse av det historiske minnet, Pablo Sanchez Leon en anerkjent spansk historikker og Begoña del Castillo Perez fra en av Spanias største faglige arbeidstakerorganisasjoner Comisiones Obreras.

Møtet går på Spansk og Norsk.

Tid: Lørdag 13. oktober klokka 16.00
Sted: Jakobkirka i Oslo
Billetter: Globaliseringskonferansen 2018 Billetter

Innledere:

  • Pablo Sanchez Leon, professor i historie
  • Emilio Silva, leder av Foreningen for gjenopprettelse av det historiske minnet
  • Begoña del Castillo Perez, Europa-koordinator ved CCOOs internasjonale kontor

armh-_botas

I mars 1939, etter en tre års blodig borgerkrig, innførte Fransisco Franco og hans falangister i Spania et fascistisk diktatur som varte helt fram til hans død i 1975. I 1977 ble «Glemselens pakt» innført i Spania, som innebar at ingen skulle snakke om det fascistiske styrets grusomheter. Først i nyere tid har folk i Spania kunnet hente krigshistorien fram fra glemselen og tausheten, blant dem organisasjonen ARMH, Foreningen for gjenopprettelse av det historiske minnet.

 

ARMH er en av flere frivillige organisasjoner som kjemper for et oppgjør med forbrytelser begått under Franco. Emilio Silva, journalist og leder av ARMH kommer og vil informere om kampen om det historiske minnet og Francos massegraver. Det også vist en utstilling i krypten under kirkerommet om utgraving av massegraver fra Franco-regimets tid.
Angrep på faglige rettigheter, massearbeidsløshet og voksende prekariatet har tvunget fagbevegelsen i landet til å tenke nytt. Fagbevegelsen har gjennomført en rekke streiker og aksjoner, senest 8. mars i år for å styrke kvinners rettigheter i arbeidslivet. Begoña del Castillo Perez fra Comisiones Obreras (CCOO) skal snakke om angrepene på fagbevegelsen og krisepolitikkens følger for arbeiderklassen i Spania.

Pablo Sanchez Leon, professor i historie kommer også og snakker om spansk politikk, arven etter Franco og sosiale bevegelser. Begoña del Castillo Perez, Europa-koordinator ved CCOOs internasjonale kontor, (Commisiones Obreros, en av de største fagforeningene i Spania) deltar med innlegg om neoliberalisme og angrep på spansk fagbevegelse og arbeidslivslovgivning.

Massearbeidsløshet, velferdskutt og angrep på demokratiske rettigheter preger dagens Spania. På møtet vil i vi i tillegg til å lære av Spanias utvilsomme viktige historie stille spørsmålet hvordan 40 års fasciststyre påvirker dagens situasjon?

Før møtet starter klokka 16.00 anbefaler vi den prisbelønnede dokumentaren The Silence of Others som vi viser samme dag (lørdag 13. oktober) klokka 14:00.

Les mer om møtet på Globaliseringskonferansen 2018 her
Sjekk mer informasjon på vårt facebookevent her

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s